Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΟΡΓΗ-ΑΠΟΡΙΑ-ΚΑΡΑΜΕΛΑ-ΚΟΡΟΙΔΙΑ-ΑΠΕΧΘΕΙΑ-ΠΕΙΣΜΑ(ή αλλιώς μιά μέρα στα ΚΔΑΥ)

ΟΡΓΗ: Γιατί μετά το "καλημέρα σας" η επόμενη ατάκα ήταν "δύσκολα θα πάρετε ΠΣ(παράλληλη στήριξη)".Σημειωτέον οτι ακόμα δεν είχαν δει τον Τεό.
ΑΠΟΡΙΑ:"Ξέρετε ο Θοδωρής έχει διάσπαση προσοχής,αδυναμία συγκέντρωσης και θέλει πολύ χρόνο γιά να απαντήσει στις ερωτήσεις."Σώωωωπα καλέ madame!!Αν δεν τα είχε όλα αυτά,τώρα δε θα είμασταν εδώ να μιλάμε."Αυτιστικό" σας φέραμε να αξιολογήσετε,όχι "τυπικό".
ΚΑΡΑΜΕΛΑ: Εχει σαφή βελτίωση από πέρσυ(σιγά να μην θυμάστε) και στο λόγο και στις δεξιότητες.Είναι ένα χαμογελαστό και ήσυχο παιδάκι,αλλά δεν πιάνει τα standards του "μέσου όρου" γιά παιδιά πρώτης δημοτικού.Μα εμείς δε σας είπαμε,ακόμα, γιά πρώτη δημοτικού.Γιά επανάληψη νηπιαγωγείου σας είπαμε.Απλά εσείς την έχετε έτοιμη τη καραμελίτσα!!!.(και ποιά είναι άραγε τα standards του μέσου όρου?).
ΚΟΡΟΙΔΙΑ:Γιά φέτος το συζητάμε να ζητήσετε ΠΣ,αλλά γιά το δημοτικό του χρόνου θα προτείνουμε Ειδικό Σχολείο.A priori δηλαδή συμπέρασμα,πως του χρόνου ο Τεό θα κάνει μιά τρύπα στο νερό και 10 πισωγυρίσματα,οπότε θα είναι για Ειδικό Σχολείο.
ΑΠΕΧΘΕΙΑ: Αισθάνθηκα προς κάποιους "ειδικούς" εκεί μέσα που μέσα σε 40-45 λεπτά "έκριναν" και "αξιολόγησαν" τον Τεό,("ακυρώνοντας μιά ολόκληρη χρονιά προσπαθειών του και συνεχούς βελτίωσής του),αγνοώντας σχεδόν τις εκθέσεις,παιδοψυχιάτρου,διευθ/ριας Νηπιαγωγείου,νηπιαγωγού και ειδικής παιδαγωγού-συνοδού.

Σαν πατέρας του Τεό και από τότε που πήραμε τη διάγνωσή του (ΔΑΔ),πάντα είχα και έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου,οτι το παιδί μου μπορεί να μην καταφέρει να σταθεί στο τυπικό σχολείο(ούτε ο πρώτος θα ναι ούτε ο τελευταίος).Και ομολογώ πως δεν έχω κανένα πρόβλημα και κανένα κόμπλεξ,αν θα χρειαστεί να πάει σε Ειδικό Σχολείο.ΑΛΛΑ!!!
  • Το Ειδικό Σχολείο να λειτουργεί σωστά και με πρότυπα ΕΕ.
  • Να στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό στον αυτισμό(ας γελάσω φωναχτά!!)
  • Το ειδικευμένο προσωπικό στον αυτισμό να διορίζεται από την αρχή της χρονιάς και όχι τα Χριστούγεννα!!!
  • Να ξέρουν πως να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και όχι να παίρνουν τηλέφωνο τους γονείς και να λένε "ελάτε να τα πάρετε γιατί ΕΝΑ από τα παιδάκια τα έκανε πάνω του κι έχει λερώσει όλη τη τάξη."(ναι...έχει γίνει ΚΑΙ αυτό!!!).

Και πολλά πολλά άλλα...

Αν ήθελα να βάλω τον Τεό σε Ιδρυμα(γιατί κάτι τέτοιο θυμίζουν τα ειδικά σχολεία εν Ελλάδι),θα το είχα κάνει από την αρχή και μάλιστα σε ιδιωτικό,που θα τον είχαν και στα ώπα ώπα.

Αλλά βλέπτε τελικά ισχύουν οι "ράδιο αρβύλες" που άκουγα τον τελευταίο καιρό, οτι "έπεσε" γραμμή από το ΥΠΕΠΘ,προς όλα τα "φερέφωνα"(ΚΔΑΥ και λοιπούς συγγενείς):"Οχι παράλληλες στηρίξεις και προωθείστε περιστατικά προς τα Ειδικά Σχολεία" (στοιχίζουν φτηνότερα,δικό μου σχόλιο αυτό).Οτι θα δοθούν κάποιες ΠΣ ,θα δοθούν,αλλά σε "ημέτερους","κουμπάρους","βαφτησιμιούς" και άλλα τέτοια τινά.

Και όταν ρωτάς τους υπευθύνους του ΚΔΑΥ "Γιατί δεν θα δοθούν ΠΣ?",η απάντησή τους είναι "το απόλυτο κενό".Δεν τους κατηγορώ,τη δουλειά που τους ανέθεσαν κάνουν.Αισθάνθηκα όμως,όπως όταν απολύουν κάποιον άνευ λόγου και αιτίας και ρωτάει τον προιστάμενο"Γιατί ρε παιδιά;"-"Μας το είπαν από τον 3ο όροφο που σε εκέινους το είπαν από τον 5ο και είχαν λάβει εντολή από τον 10ο".Κοινώς πάρε την αποζημίωσή σου και μη το πολυσκαλίζεις.

ΠΕΙΣΜΑ: Σε πείσμα όλων, εμείς θα παλέψουμε ώστε ο Τεό να κάνει και δεύτερο χρόνο Νηπιαγωγείο με συνοδό και να δοκιμάσει και τη 1η Δημοτικού ,πάλι με συνοδό.Αν δούμε οτι ο Τεό, δεν μπορεί να ενταχθεί στο τυπικό σχολικό περιβάλλον,και δε μιλάω γνωστικά,αλλά κοινωνικά-συμπεριφοριστικά ,πρωτίστως,τότε μοιραία θα κατευθυνθούμε στο Ειδικό Σχολείο.Αν όμως τα πράγματα στα ειδικά σχολεία παραμένουν στην ίδια "αλαλούμ" κατάσταση που είναι και τώρα,τότε κύριοι του ΥΠΕΠΘ ,θα με βρείτε μπροστά σας,με οποιοδήποτε "προσωπικό" κόστος.

"Διαφημίσατε κε Υπουργέ του ΥΠΕΠΘ τον νέο Νόμο περί Ειδικής Αγωγής.Θα ,θα ,θα,θα...Σε απάντησή σας,παραθέτω το all time classic και πάντα επίκαιρο video clip.Κι αν με ρωτήσετε:"Γιατί μας κατηγορείτε και μας ειρωνεύεστε;"(σιγά μην ασχοληθείτε) εγώ σε αντίθεση με εσάς,που δεν απαντήσατε στα "γιατί ;" μου,θα έχω έτοιμη απάντηση:

"ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΤΕΟ!!!!"



16 σχόλια:

angela είπε...

Αχ φίλε μου συμφωνώ 1000% με όλα οσα γράφεις και αυτός είναι ένας λόγος που δεν πήγαμε ακόμη να περάσουμε από τα περιβόητα ΚΔΑΥ!!!
Ενας ακόμη λόγος για να συνεχίσουμε για τρίτη χρονιά το κέντρο ημέρας.
Είναι η χιλιοστή παρόμοια ιστορία που ακόυω από την μέρα της γνωμάτευσης ΔΑΔ και μετά, την μετά ΔΑΔ εποχή οπως την ονομάζω και οι αλλαγές σε όλους τους τομείς κατι παραπάνω απο αισθητή!!!
Να προσθέσω και μια ακόμη απορία που έχω τον τελευταίο χρόνο και ουδής μέχρι σήμερον δεν μου έχει απαντήσει;;;:
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ;;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΠΟΥΘΕΝΑ;;;;
Αν τα εχει δει κανείς ας μου δώσει μια διεύθυνση να παω να τα επισκεφτώ να δω τι θα απαντήσω στα ΚΔΑΥ ΑΝ και ΟΤΑΝ τελικά πάρω θάρρος και παω!!!
ΥΓ μένω στα σύνορα Βάρης-Κορωπί και είμαι δημότης Γλυφάδας!!!Κάτι που να μην ξενητευτώ για να τον πηγαίνω κάθε πρωί, παρακαλώ!!!

The Gasbird Familly είπε...

@angela
Με το να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στα ΚΔΑΥ ή όπου αλλού μας λένε είναι σαν να παραιτούμαστε από ότι μας"προσφέρει"(λέμε τώρα!!) το Ελληνικό Κράτος.Σε καταλαβαίνω απόλυτα ,αν αναβάλεις την επίσκεψή σου εκεί αλλά ξανασκέψου το.Οσο δε μας βλέπουν...τόσο δε φαινόμαστε και μας αγνοούν.Το ξέρω πως το ψυχικό κόστος είναι μεγάλο.
Οσον αφορά στα ειδικά σχολεία σου παραθέτω ένα link που βρήκα.Αν βρω και κάτι πιό συγκεκριμένο θα σε ειδοποιήσω.Να σαι καλά!!!

http://www.e-child.gr/EidikaSxoleiaDimotikaAttiki.asp

angela είπε...

Να ρωτήσω και κάτι άλλο, με το συμπάθειο;;;
Ζητάτε παράλληλη στήριξη για το νηπιαγωγείο, έτσι; Πάει στο κανονικό νηπιαγωγείο της γειτονιάς σας ή σε άλλο που έχει τμήμα ένταξης;;;
Εμείς είμαστε πιο μικροί (2003) και όλα αυτά μου φαίνονται πολύ μπερδεμένα ακόμη.
Το μόνο που έκανα φέτος ήταν να δηλωθούμε και να κάνουμε προεγγραφή σε ένα νηπιο που μας δέχτηκαν (Βούλα) με τμήμα ένταξης αλλά με την προυπόθεση να είναι αυτοεξηπηρετούμενος(τουαλέτα μόνος του ντύσιμο γδίσιμο πλύσιμο σκουπισμα, φαγητό μονος του ανοιγει τσάντα βγάζει τάπες το ανοίγει τρώει μόνος του σκουπίζεται μαζεύει και τα ξαναβάζει όλα μονος του στην τσάντα και στην θέση τους)...και φυσικά αφού είπαμε ψέμματα ότι τα κάνουμε όλα αυτά δεν θα πάμε για την οριστική εγγραφή μας εκεί τον Ιουνιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Επείσης ξέχασα να αναφέρω ότι απαγορεύτεται ρητά στο εν λογω νηπιο να υπάρχει συνοδός ιδιωτική αλλά δεν γίνεται και να έχουμε παράλληλη στήριξη γιατί αυτά τα δύο δεν συνυπάρχουν (!!!)Επίσης μου είπαν ότι τα τμήματα ένταξης είναι στην ιδια τάξη , μαζί δηλ , με τα κανονικά νήπια γιατί υπάρχει έλλειψη χώρου (!) τι πρωτότυπο!!! και τα παιδάκια θα πρέπει να κάνουν ακριβώς ότι και τα τυπικά και φυσικά ούτε λογος για στεροτυπίες και φασαρία γιατί ενοχλούν(!!!)

Μήπως και οι νηπιαγωγοί στα τμήματα ένταξης είναι λίγο παράλογοι;;; λέω εγώ τώρα!!!

angela είπε...

Α την έχω δει αυτή τη λιστα έλεγα μήπως κυκλοφορεί κάτι καινούργιο γιατι με αυτή τη λιστα μάλλον θα τον κρατήσω σπίτι να του μάθω να πλένει πιάτα και να μαγειρεύει!!!

Δηλαδή τι εννοώ:
Εχει ειδικό σχολείο στο Πικπα της Βούλας για σωματικά ανάπηρα και καθυστερημένα, είναι χειρότερο από το καλύτερο ίδρυμα και απορριπτέω!!!
Μετά είναι στην Νέα Μάκρη που ευτυχώς έχει λεωφορείο από το Κορωπί κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι τα φέρνουν πίσω αλλά....η λιστα αναμονής φτάνει μέχρι την ...Λάρισα!!!

Συμπέρασμα:
Δεν βλέπω φως στο δικό μας τούνελ!!!

The Gasbird Familly είπε...

@ angela
Ο Τεό πάει στο κανονικό νηπιαγωγείο της γειτονιάς μας με ιδιωτική συνοδό την οποία και αποδέχτηκαν στο Νηπιαγωγείο.Δεν έχει τμήμα ένταξης εκεί.Οσον αφορά στην ύπαρξη παράλληλης στήριξη,όταν υπάρχει τμήμα ένταξης,δεν δίνουν παράλληλη στήριξη,γιατί όντως λένε πως δεν συμβαδίζουν αυτά!!!(έλεοοος).Οπως περιγράφεις το εν λόγω Νηπιαγωγείο,η συμβουλή μου είναι μακρυά κι αλλάργα.Η αποδοχή ιδιωτικής συνοδού,εναπόκειται στη καλή θέληση και συνεργασία του προσωπικού του Νηπιαγωγείου.την αυτοεξυπηρέτηση την ζητάνε σε όλα τα νηπιαγωγεία και γιά όλα τα παιδιά.Αλλά αυτός είναι και εν μέρει ο ρόλος της συνοδού.Να προλαμβάνει παντός είδους ατυχήματα,στερεοτυπίες,φωνές κλπ.Αλλά που να το καταλάβουν οι φωστήρες μας εδώ!!!

The Gasbird Familly είπε...

@angela
Δυστυχώς, οι λίστες αναμονής είναι παντού τεράστιες!!!Γι αυτό και πρέπει να πάρεις τη γνωμάτευση από τα ΚΔΑΥ ώστε αν αποφασίσεις,να το στείλεις σε κάποιο ειδικό σχολείο να μην χρονοτριβήσεις.

athanasia είπε...

Καλημέρα!

Αλήθεια τώρα, διαβάζω και φρίττω... Είχα την ελπίδα (ανοήτως) ότι κάπως καλύτερα θα ήταν πια τα πράγματα απ' ό,τι όταν ξεκινήσαμε εμείς.

Θα έλεγα ότι αξίζει τον κόπο να γίνει μια αναφορά στο Υπουργείο, για τα θέματα παράλληλης στήριξης, κατά προτίμηση που να υπογράφεται από περισσότερους γονείς που είχαν την ίδια εμπειρία.

Επίσης, στενοχωρήθηκα που ο γονιός "αναγκάζεται" να πει ψέματα για την κατάσταση του παιδιού, επειδή αλλιώς απλώς δεν βρίσκει σχολείο. Και, ουσιαστικά, διακινδυνεύει έτσι την απόρριψη του παιδιού από τη νηπιαγωγό και από τ' άλλα παιδιά, γιατί κάποτε θα φανεί έτσι κι αλλιώς τι ξέρει και τι δεν ξέρει το παιδί.

Η δική μου εντύπωση (που δεν είμαι ειδικός, αλλά μαμά, κι απλώς τόσα χρόνια έχω δει πολλά παιδιά και πολλούς γονείς) είναι ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να υπάρχει ειδικό νηπιαγωγείο (για ν' αναπτυχθούν ήρεμα ορισμένες δεξιότητες, και μαθησιακές και αυτοεξυπηρέτησης, χωρίς προβλήματα έλλειψης ανοχής και χωρίς ν' αναπληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους τ' απογεύματα βασικά "μαθήματα"), και μετά να γίνεται η εκτίμηση αν το παιδί μπορεί να ενταχθεί σε κανονικό σχολείο με παράλληλη στήριξη ή αν θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσει σε εξειδικευμένο σχολείο (όχι όμως σχολείο με διάφορες αναπηρίες μαζί, αλλά σχολείο που να ξέρει τί είναι αυτισμός και να δουλεύει σ' αυτό). Έτσι που ο γονιός να μην το εισπράττει σαν ήττα το ειδικό σχολείο, αλλά σαν απλώς το καλύτερο για τις ανάγκες του δικού του παιδιού.

The Gasbird Familly είπε...

@ athanasia
Δυστυχώς τα Ειδικά Σχολεία στα οποία μας παραπέμπουν,μόνο εξειδικευμένα στον αυτισμό δεν είναι.Αλλιώς όπως λέω και στο ποστ μου,δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αποδεχθώ την ένταξη του παιδιού μου σε αυτό και σίγουρα δε θα το έβλεπα σαν ήττα,αλλά σαν τη καλύτερη συνατή λύση γι αυτό.Οσον αφορά στο Υπουργείο που είπες,έχουμε στείλει μέσω δικηγόρου εξώδικο με αριθμο πρωτοκόλλου,και ως απάντηση καλύτερα μη σου πω τι λάβαμε ,γιατί θα γίνω χυδαίος.

hampis είπε...

εχω ενα παλιο μου κειμενο που το πρωτοδημοσιευσα πριν απο 2,5-3 χρονια σε φορουμ και το βραδακι που θα εχω χρονο gasbird θα το αναδημοσιευσω ..ειδικα για οσους περνουν τη φαση του ΚΔΑΥ και αμφιταλαντευονται αναμεσα σε ειδικο και κανονικο σχολειο
Maria-Maria

The Gasbird Familly είπε...

@ Maria Maria
Δεν θα αμφιταλαντευόμουν πολύ ή ίσως και καθόλου αν τα Ειδικά Σχολεία "λειτουργούσαν" όπως έπρεπε.Με αγωνία περιμένω την αναδημοσίευσή σου.

Μαριλένα είπε...

Όλοι τα ίδια περνάμε αυτόν τον καιρό, είμαι μεταξύ ενός συμπαθέστατου ειδικού σχολείου και της επανάληψης του νηπιαγωγείου με συνοδό, χαρτί βέβαια θα πάρω από την ΕΘΜΑ, γιατί τα ΚΔΑΥ κάπου Αύγουστο θα μας φωνάξουν.

The Gasbird Familly είπε...

@ Μαριλένα

Εμείς πάλι ,μιάς κι έχουμε άψογη συνεργασία με το νηπιαγωγείο,λέμε να το επαναλάβουμε πάλι φέτος με τη συνοδό του και από του χρόνου ,βλέπουμε την κατάσταση και αναλόγως θα κινηθούμε.

euaggelia είπε...

Καλημέρα!
Πρώτη φορά διαβάζω το μπλογκ σου. Καταρχήν ο Τεό είναι ένας γλύκας! Να τον χαίρεσαι!
Εργάζομαι σε Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμο στην Γλυφάδα. Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί η "καλή" παιδεία πρέπει να κοστίζει τόσο! Δεν έχουν ό λ α τα παιδιά το δικαίωμα για ένα σωστό σχολείο;
Πριν το Πάσχα ενημερώσαμε διακριτικά τους γονείς κάποιου παιδιού που φοιτούσε στο σχολείο μας ότι κρίνουμε σωστό να τον πάνε σε άλλο σχολείο γιατί δεν μπορούμε να του προσφέρουμε όλα όσα χρειάζεται.Αντί να κάνουμε τους χαζούς και να παίρνουμε άδικα τα χρήματα (είναι ακριβό σχολείο) θεωρήσαμε σωστό να είμαστε ειλικρινής μαζί τους και να βοηθήσουμε το παιδάκι αυτό πριν είναι πολύ αργά... σαν αντάλλαγμα οι γονείς που δεν θέλουν να κατανοήσουν την κατάσταση (παρόλου που τους καταλαβαίνω απόλυτα,είμαι και εγώ γονέας) μας φέρθηκαν απότομα και είπαν ότι διώχνουμε το παιδί γιατί είναι λίγο άτακτο. Εάν είναι δυνατόν!
Πολλά φιλάκια στον Τεό!

The Gasbird Familly είπε...

@ Ευαγγελία
Κατ'αρχάς να σε ευχαριστήσω που έκανες το κόπο να με επισκεφθείς.Δυστυχώς καλή μου,επειδή, πολλά Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία αλλά και Δημόσια πολλές φορές,και εντελώς αψήφιστα,απορρίπτουν παιδιά με κάποιο θέμα(αυτισμος-ΔΕΠΥ-κ.λ.π),είτε γιατί χαλούν την εικόνα του Σχολείου είτε γιατί δεν μπορούν ή δεν ξέρουν(απόλυτα λογικό κατ 'εμέ)πως να τα αντιμετωπίσουν,σας πήρε και εσάς η μπάλλα.Το θέμα βέβαια που θίγεις,είναι πολύ μεγάλο,και αφορά στη "χημεία" και συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς.Δεν είμαι σε θέση να κρίνω τους λόγους που προτείνατε να πάεισε άλλο σχολείο το παιδάκι,διότι πολύ απλά δεν ξέρω τι αντιμετωπίσατε.Και βέβαια δεν κρίνω και τους γονείς που αντιδρούν γιατί και πάλι δεν τους γνωρίζω.Εσείς πάντως όπως μου το περιγράφεις,σωστά κινηθήκατε.Καλή σου μέρα και καλώς ήρθες στο μπλόγκ!!!

angela είπε...

Ευαγγελία, είμαι μητέρα που πριν μερικά χρόνια μας έδιωξαν από ιδιωτικό παιδικό σταθμό με την ίδια δικαιολογία δίχως όμως να μας πουν κάτι θετικο, να μας δώσουν μια κατεύθυνση του τι θα κάνουμε, το που να πάμε.
Ενα σκέτο "ουστ" με μπόλικη σάλτσα!!!Και άμε στο καλό!!!

Σε αυτή τη μητέρα που αναφέρεις, για να μη νοιώσει τα ίδια άσχημα συναισθήματα που ένοιωσα και εγώ και την ίδια απελπισία, αν φυσικά θέλετε να την βοηθήσετε, θα πρέπει να της δώσετε κάποιες πληροφορίες, δηλ που πρέπει να απευθυνθεί, σε τι είδος σχολείο να πάει το παιδί της και σε ποιες υπηρεσίες θα τις δώσουν διευθύνσεις, γνωματεύσεις κατευθύσεις και θα βρει έτσι τουλάχιστον τις πρώτες απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές και εσείς σαν σχολείο θα της έχετε δείξει με κατανόηση τον δρόμο.

Θα ήθελα και εγώ πολύ, το ακριβοτερο σχολείο της περιοχής μας που είχα γράψει το μοναχοπαίδι μου τότε, να μου είχε δείξει έστω και τα μισά από αυτά που σου ανέφερα και να εβλεπα στα μάτια τους πραγματικά την κατανόηση αλλά και την ανθρωπιά!!!

Αγγελική

The Gasbird Familly είπε...

@Angela
Το "ουστ",όπως πολύ σωστά το αναφέρεις,δυστυχώς στα παιδιά με αυτισμό-ΔΑΔ,το λένε συχνά όχι μόνο στα ακριβοπληρωμένα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (εκεί εν μέρει μπορώ και να το δικαιολογήσω με την΄"στεγνή" επαγγελματική έννοια "επιλέγω τον πελάτη"),αλλά το λένε και στα Δημόσια,που εκεί είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν το παιδί.Και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα,διότι θες από ζαμανφουτισμό,θες από ελλειπή ενημέρωση-εκπαίδευση,τα αντιμετωπίζουν ως παρείσακτα.