Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

The day after ...

- Mα καλά , θα ευλογήσεις τα γένια σου ?
- Ναι , θα τα ευλογήσω διότι η διημερίδα πήγε καλά, με προσέλευση , με ενδιαφέρον , με ερωτήσεις (πολλές ) , με άριστες εντυπώσεις των εισηγητών και των θεμάτων που παρουσιάστηκαν . Η δεύτερη μέρα με το βιωματικό , ήταν όλα τα λεφτά μιας και από λόγια όλοι λίγο - πολύ έχουμε ακούσει τα άπειρα επί του πρακτέου όμως σχεδόν τίποτα.
Θα σταθώ στην παρουσίαση της κυρίας Γιαννάτου που κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση !Είναι καθηγήτρια στο 2ο γυμνάσιο Ασπροπύργου, ένα διαπολιτισμικό σχολείο ( Τσιγγάνοι , Αλβανοί , Βούλγαροι , Ρωσσοπόντιοι ) με απίστευτη ενδο κι εξωσχολική βία , κακοποιήσεις όλων των ειδών στα παιδιά , οικογένειες σε αποσύνθεση , ουσίες κλπ. Πριν 4 χρόνια αποφάσισε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που είχε παρακολουθήσει στη Γερμανία σε ανάλογη περίπτωση σχολείου ,τις "Ομάδες Μεσολαβητών "
Παιδιά του σχολείου δλδ εκπαιδεύονται με συγκεκριμένους τρόπους και κανόνες ώστε να λειτουργούν σαν μεσολαβητές μεταξύ των εμπλεκομένων σε επεισόδιο που δε θέλουν να φτάσει στο γραφείο της διεύθυνσης και όλοι μαζί τελικά να βρίσκουν μία από κοινού αποδεκτή λύση.
Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά των ''Μεσολαβητών '' και τα παιδιά παραπονιούνται πως ΔΕΝ έχουν δουλειά !!!Το πρόγραμμα πέτυχε απόλυτα και σε περσινές συνεντεύξεις στον 'Συνήγορο του παιδιού " που πήγε στο σχολείο γιατί από κάπου (!) άκουσε γι αυτό , τα παιδιά μίλησαν για εμπιστοσύνη , για ασφάλεια , για αυτογνωσία , για φιλίες . Τα ίδια παιδιά που μέχρι πρότινος σκοτωνόντουσαν γιατί ο ένας στραβοκοίταξε τον άλλο.

ΚΟΥΊΖ
Από πού δέχτηκε τις περισσότερες αντιδράσεις στην εφαρμογή του προγράμματος?

4 σχόλια:

Maria-Maria είπε...

απο που? ....Αχ μωρε , ηθελα να ερθω αλλα δεν τα καταφερα, αν βρεις το χρονο πες μας περισσοτερα

aeriko είπε...

Απο το κρατος???

Δεν ηρθα και εγω...περισσοτερες εξηγησεις δια τηλ/μαιλ...

Χαιρομαι που πηγε καλα και ελπιζω σε επομενες...

Ιωάννα είπε...

Καλέ κυρία, τόχω, τόχω. Να πω; να το πω;

ιοφλεδανυσ

Καλά δεν το λέω μονο μια μικρή βοήθεια έδωσα.

(Παιδιάα διαβάστε το μέσα από καθρέπτηηηη)

The Gasbird Familly είπε...

Πράγματι , από τους συναδέλφους !Κι εμείς δε το πιστεύαμε!
Μα καλά δε βλέπουν το όφελος , την αλλαγή,την ηρεμία στο σχολείο? Όχι μόνο αδιάφοροι αλλά και πολέμιοι!Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Για άλλη μια φορά φάνηκε το ουσιαστικό πρόβλημα της ένταξης που είναι η αδιάλακτη γενική εκπαίδευση.Δε μπα να δουλεύεις το παιδί με συνοδό ή δασκάλα ένταξης , να το προετοιμάζεις γνωστικά και συμπεριφοριστικά να ενταχθεί όσο γίνεται καλύτερα , ΆΜΑ σου στριτζώσει η/ο της γενικής , σε γειώνει η διεύθυνση , σε μπλοκάρει η πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια ,ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ !
Κρέμεσαι από τα @@δια τους και είναι ... πολλά τα @@δια !