Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ήλθον , είδον και ... απήλθον !

Το συνέδριο της Πάτρας , πολλά υποσχόμενο , υψηλών προδιαγραφών , βαρύγδουπων ονομάτων του χώρου , τελικώς μάλλον μέτριο αποδείχτηκε.
Με εξαίρεση κάποιες παρουσιάσεις καθαρά επιστημονικής φύσεως ( νευροδιαβίβαση και μεταφορά πληροφοριών στα νευρωνικά δίκτυα των ατόμων με αυτισμό - πλαστικότητα εγκεφάλου και αυτισμός - πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα ) που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και κάποια νέα εργαλεία και προσεγγίσεις στην ανίχνευση διαταραχής λόγου και αντίληψης ακουστικών ερεθισμάτων , δε νομίζω ότι υπήρχε κάτι άλλο αξιοσημείωτο που να δικαιολογεί και τις τόσες ώρες του φορτωμένου προγράμματος .
Ελλιπής οργάνωση , μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να "πετσοκόβονται " οι παρουσιάσεις , ταυτόχρονες συνεδριάσεις σε διαφορετικές αίθουσες με ένα διαρκές πήγαινε - έλα και λόγω καθυστερήσεων να μισακούς τη μία και να χάνεις εντελώς την άλλη.
Με ενόχλησε πάρα πολύ η ωραιοποιημένη παρουσίαση 6 κέντρων ημέρας για τα οποία στα πηγαδάκια εκτός αίθουσας έπεσε θάψιμο γα επίπεδο δουλειάς , επιστημονικού προσωπικού και για κόστος παροχών αλλά εντός , άπαντες αλληλοχειροκροτήθηκαν.
Δεν υπήρχε μετάφραση των Άγγλων και Αμερικανών ομιλητών !Ήρθαν οι άνθρωποι να μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους ( γιατί αυτοί κάνουν , εμείς εδώ , 5 χρόνια τώρα που πηγαίνω σε συνέδρια , ακόμα με υποθετικούς αριθμούς μιλάμε ) και ό,τι πιάναμε απ' τα συμφραζόμενα!
Το σούπερ θετικό ήταν φυσικά η καλή παρέα - έπεσε πολύ γέλιο , πολλή κουβέντα , αρκετός προβληματισμός , πολύ ξενύχτι για μερικούς αμαθείς (!)- και το γεγονός ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ξεφύγαμε λίγο από ρουτίνες , προγράμματα , καθημερινότητα .
Άντε και του χρόνου στο πανευρωπαϊκό συνέδριο , στην Ιταλία!

7 σχόλια:

Maria-Maria είπε...

δεν μου αρκουν αυτα τα λιγα, θελω τα κοτσομπολια (το ζουμι δηλ) σε μαιλ

houz είπε...

Υπήρχε μεγάλη διάθεση από πλευράς των διοργανωτών για ένα υψηλών προδιαγραφών συνέδριο και θα πρέπει να τους συγχαρούμε για αυτό.

Χάθηκαν λίγο τα πράγματα όχι γιατί υπήρχε ελλιπής οργάνωση αλλά γιατί δεν υπήρχε η απαραίτητη εμπειρία για να προβλεφθούν κάποια ( αποσυγχρονισμός ταυτόχρονων παρουσιάσεων ) ή να αντιμετωπιστούν κάποια άλλα πράγματα (καθυστέρηση ).

Την διάθεση για την σωστή οργάνωση την έβλεπες εύκολα στα μάτια και στις κινήσεις όλων εκείνων που φορούσαν μεγαλύτερες καρτέλες από αυτές των συνέδρων.

Κάποιοι ομιλητές απλώς ανάγνωσαν στωικά και αργά ( λες και η εντολή ήταν έχουμε κενό χρόνο να γεμίσουμε : μίλα τους μεγάλε μέχρι να λιώσουνε ) τις εκτυπώσεις τους σαν να ήταν σε ραδιοφωνική εκπομπή και όχι σε συνέδριο με κοινό λάιβ, άλλοι άρχισαν και τελείωσαν με την ιστορία της ζωής τους, της σταδιοδρομίας τους, του ωροσκόπο τους και άλλες προσωπικές πληροφορίες, βάζοντας ανάμεσα ψήγματα από την παρουσίαση τους ίσα - ίσα για να μην τους αφήσουνε χωρίς καφέ στο διάλλειμα.

Τα βασικά χαρτιά, αν και ξεχώρισαν τελικά, ήταν οι μόνοι που σεβάστηκαν τη πίεση χρόνου και, δυστυχώς για μας, μίλησαν λίγο και βιαστικά.

Για ακόμα μια φορά οι παρουσιάσεις της λειτουργίας των διαφόρων δομών παρέμβασης σε κάνουν να αναρωτιέσαι ποιος από τους δύο ζει σε άλλη χώρα, να μην πω άλλο πλανήτη και είμαι κακός. Να είναι καλά και τα πηγαδάκια άφτερ και έτσι γλιτώσαμε προσωπικά ώρα από την ψυχανάλυση της εβδομάδας. Δεν ξέρω ποια φορά δεν θα αντέξω και θα ρωτήσω : Ποια πτήση εξωτερικού θα πάρετε μετά να έρθουμε και εμείς καλέ κυρία με το νερατζουλοπράσσινο νταγιέρ. Γιατί είτε στην αλλοδαπή ζεις, είτε ζεις για να μας δουλεύεις.

Όσο για το κόστος των παρεμβάσεων να ρωτήσω με την πρώτη ευκαιρία τον συνέταιρο ( ΙΚΑ ) μέχρις πόσες φορές μπορώ να βγάλω φωτοαντίγραφο το επίδομα μια που σύμφωνα με ότι άκουσα στο συνέδριο το ζητάει ο αισθητηριακή ολοκλήρωση, το κέντρο ημέρας, ο ιδιώτης συνοδός, ο ειδικός παιδαγωγός, ο σου αλλάζω φλάντζες και μπουζί στο τέκνο να περάσει ΚΤΕΟ για το σχολείο και δεν ξεχνώ τους συνήθης προϋπάρχοντες λόγο και έργο

Κλείνοντας και βγάζοντας το τελικό αποτέλεσμα θα πω ένα μπράβο στο σύλλογο της Πάτρας για το συνέδριο και άλλα δέκα μπράβο αν μάθανε από τις όποιες ελλείψεις και παραλείψεις.

Πάντα το σούπερ θετικό είναι όταν ερχόμαστε κοντά οι γονείς. Και μάλιστα σε χαλαρές και εποικοδομητικότερες στιγμές. Εκεί χτίζονται οι δεσμοί, οι ανταλλαγές θέσεων, απόψεων και σκέψεων και γιατί όχι και ανοίγονται δρόμοι για τον απαραίτητο μελλοντικό συντονισμό των δράσεων μεταξύ μας……

Houz

Σύντομο κουίζ : Ποιος σύνεδρος πήρε τον τίτλο : “Γιαπωνέζος τουρίστας στην ακρόπολη”;

athanasia είπε...

Aναμένουμε και εγκύκλιο μέιλ με πλήρεις πληροφορίες από όλους τους συμμετασχόντες. [Μ'έφαγε η περιέργεια με τόσα χίντς... :)]
Άντε και του χρόνου!

Ιωάννα είπε...

Θέλω και εγώ μέιλ, με τα των λεχθέντων στα πηγαδάκια κλπ κλπ.

Ιωάννα είπε...

και αν είναι δυνατόν, μία μικρή περίληψη για το τι είπαν για την διαταραχή ομιλίας pleaaaaase!

The Gasbird Familly είπε...

Λοιπόν κυρίες που θέλετε κουτσομπολιά , θα πρέπει να κανονίσουμε καφέ-συνάντηση για να δουλέψουν τα φτυάρια όπως πρέπει!!!
ΗΟΥΖ
Κανείς δεν αμφισβητεί τη δεδομένη , καλή διάθεση των οργανωτών αλλά έχοντας οργανώσει μία πολλή επιτυχημένη διημερίδα στο Μεσολόγγι πριν 2 χρόνια, μοιραία περιμένεις περισσότερα και βάζεις πιο ψηλά τον πήχη.Και μη μου λες τώρα ότι η έλλειψη μετάφρασης δεν έχει σχέση με την οργάνωση!Δεν μπορείς να έχεις μετάφραση? Δεν καλείς ξένους ομιλητές .Οι περισσότεροι δεν είχαμε τέτοιο επίπεδο γνώσης της αγγλικής ώστε να καταλαβαίνουμε ιατρικές ορολογίες .Κράτησε δε, 2,5 ώρες ,δεν ήταν διάλεξη 30-45 λεπτών που λες άντε λίγο αυτός λίγο εγώ θα την βρούμε την άκρη.Ευτυχώς που είχα το Αερικό και βοηθούσε στα δύσκολα!
Βέβαια για να είμαι δίκαιη,μπορεί εγώ να μην ικανποιήθηκα σαν παλιά στο κουρμπέτι , υπήρχαν όμως νέοι θεραπευτές και νέοι γονείς στο "πακέτο" που λέγεται αυτισμός που πήραν πολλές πληροφορίες πάνω στο θέμα και αυτό είναι σημαντικό.
Άσε που το καταλάβανε.Τη δεύτερη μέρα που ήταν πιο ήσυχα ο ίδιος ο Θωμάς μου είπε - νομίζω ότι βάλαμε πολλά και ο κόσμος μπερδεύτηκε -

Όσο για το κουίζ ... χαχαχαχα! Ξέρω την απάντηση αλλά δεν το λέω !

aeriko είπε...

Καθυστερημενα....με καλυπτει απολυτα η Gasbirdινα...αλλα να γραψω και γω κατι!

Ειχα βρεθει και γω στο Μεσολογγι και δεν ειχε καμια σχεση η οργανωση. Τωρα μου φανηκε πιο πολυ σαν εκθεση κεντρων και ατομων. Ο καθενας ελεγε το δικο του. Οι περισσοτερες ερευνες δεν ειπαν κατι. Το εξηγω...μπορεις να παρεις 10 ατομα που ξερεις καπως πως συμπεριφερονται και να γενικευσεις. Αυτο ειδα εγω τουλαχιστον.

Για κεντρα, ξενωνες κλπ κλπ κλπ. Αν λεγανε και που πρεπει να βελτιωθουν...Δεν εχω δει ουτε μια παρουσιαση που να αναφερει...σε αυτον και αυτον τον τομεα υστερουμε και εχουμε στοχο να βελτιωθουμε στα επομενα Χ χρονια/μηνες...

Καυστικος? Μπορει...

Οσο για την οργανωση, εχω βρεθει και γω σε 2 συνεδρια και το ενα ηταν εντος εδρας (Λαρισα) και το αλλο εκτος (Αθηνα) αλλα καποια βασικα τα σκεφτεσαι. Βρες παραπανω χορηγους και καλυψε την μεταφραση ή κατι. Αν δεν ηξερα αγγλικα και ζητουσα τα λεφτα μου πισω θα ειχα αδικο?
και αυτο με τις δυο αιθουσες μου φανηκε...ακυρο...απλα...Χαθηκε ο κοσμος.

Το κακο αερικο!