Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Η δασκάλα κάνει ... μπαμ - μπουμ !



Βάζω για λίγο στην άκρη τα των συλλόγων , κινητοποιήσεων, οργανώσεων κλπ. κλπ. διότι η αυτιστική μας καθημερινότητα τρέχει και έχει τον πρώτο λόγο.


Η τάξη του Τεό επισκέφτηκε το δημοτικό και συγκεκριμένα τις δύο Α΄ τάξεις ώστε τα παιδιά να δουν το χώρο που θα πάνε την επόμενη σχολική χρονιά και να πάρουν μια ιδέα για τα μελλούμενα. Είχε προηγηθεί συζήτηση στην παρεούλα για το " μεγάλο σχολείο " και είχαν ενημερωθεί αντίστοιχα οι δασκάλες της πρώτης για το "καλωσόρισμα " των παιδιών. Τα παιδιά μοιράστηκαν και το γκρουπ του Τεό πήγε στην τάξη " αυτής "!!!


Η "αυτή " είναι μια δασκάλα που μας ήρθε πέρσι με οργανική θέση , με πολλούς τίτλους σπουδών εδώ και στην αλλοδαπή αλλά και μ' ένα βασικότατο μείον : την παντελή έλλειψη ικανότητας επιβολής πειθαρχίας στην τάξη!Τα παιδιά κάνουν ό,τι θέλουν , σηκώνονται ,βγαίνουν από την τάξη,βολτάρουν στην αυλή σε ώρα μαθήματος γιατί πήγαν τουαλέτα αλλά κανείς δε τα αναζήτησε ώστε να επιστρέψουν .Την περασμένη χρονιά η τάξη της ήταν στον πρώτο όροφο και τα πιτσιρίκια μόλις χαμπάρια σαν το "χύμα στο κύμα " της κατάστασης άρχισαν να πηδούν από τα παράθυρα !Έπαιρνε αυτή τηλέφωνο (από το κινητό της!) τον Διευθυντή να της μαζέψει τα απολεσθέντα γιατί αν έκανε ότι τα κυνηγούσε θα έχανε τα άλλα!Άρχισαν όπως ήταν φυσικό οι καταγγελίες των γονιών στη Διεύθυνση και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων , η σύμβουλος έγινε καθημερινή επισκέπτρια και οι συνελεύσεις κάθε τρεις και λίγο μόνο σε ένταση κατέληγαν. Πέρασε όπως - όπως η χρονιά με την εν λόγω να υιοθετεί σα μέσο επιβολής ένα ... ντέφι!Ναι σωστά διαβάζετε ...ένα ντέφι!Το χτυπούσε με ρυθμό σε κάθε πρόσταγμα και τα ...μαϊμούδια από κάτω χοροπηδούσαν με τέμπο!


Φέτος λοιπόν τοποθετήθηκε απευθείας στο ισόγειο και το ντέφι αντικαταστάθηκε από μία ωραιότατη ... σφυρίχτρα κρεμασμένη μονίμως στο λαιμό ( ...φοριέται και σαν κόσμημα , που έλεγε μια παλιά διαφήμιση).


Τα φετινά παιδιά είναι πιο καλόβολα από τα περσινά ( δεν πηδάνε τουλάχιστον από τα παράθυρα)η τάξη είναι τριών ταχυτήτων , όλα όμως αν τα ρωτήσεις ποια είναι η δασκάλα τους , σου απαντούν " η Τροχονόμος ή η Σφυρίχτρω "!


Μπαίνει ο ανυποψίαστος Τεό με συμμαθητές , νηπιαγωγό και συνοδό και αρχίζει το πανηγύρι : ''Φρρρρρ σηκωθείτε , Φρρρρρ καθίστε , Φρρρρ κάντε ησυχία!" . Φρικάρει ο μικρός αλλά δε βάζει φωνή παρά μόνο κλείνει αυτιά και κάθεται όσο πιο μακριά γίνεται από την πηγή του ΜΠΑΜ-ΜΠΟΥΜ!Τα υπόλοιπα παιδάκια ήταν αποσβολωμένα (μπα, έτσι κάνουν μάθημα στο δημοτικό !) η νηπιαγωγός δαγκωνόταν και η συνοδός με κόπο κρατιόταν να μη τη βουτήξει από το μαλλί .Αφού πέρασε μία διδακτική ώρα με θέατρο του παραλόγου ,γύρισαν στο νηπιαγωγείο όπου ο Τεό ήρθε στα ίσα του αλλά η συνοδός κατέρρευσε! "Να μας κάτσει αυτή του χρόνου , πάει η δουλειά δύο χρόνων , πάει η ένταξη , θα μας βγάλει και αισθητηριακά που δεν είχαμε μέχρι τώρα , θα ... , θα .... ". Κλάμα , κακό , απογοήτευση , να την παρηγορούν οι νηπιαγωγοί " θα μιλήσουμε κι εμείς στο Διευθυντή " . Έρχομαι κι εγώ τη βλέπω στα μαύρα χάλια ,τα έχασα! Η Ν. δεν είναι καμιά καινούργια ,άπειρη. Δουλεύει 10 χρόνια αυτισμό κι έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Το πήρε όμως πατριωτικά και δίκιο έχει!Σου λέει , εγώ κυρία μου σου φέρνω ένα παιδί ήσυχο , ρεγουλαρισμένο και συνεργάσιμο στο μέγιστο δυνατό βαθμό για το θέμα του κι εσύ σε πέντε λεπτά μου το κάνεις κουβάρι με το κεφάλι κάτω και τα χέρια στα αυτιά .


Από αύριο έχουμε αγώνα να δούμε τι θα κάνουμε με το μπουμπούκι που μας έλαχε. Το θετικό αυτής της επίσκεψης είναι η υποδοχή από τα παιδιά , τους περσινούς συμμαθητές του!Τον καλωσόρισαν , τον έβαλαν κι έκατσε ανάμεσα τους , σαν να μη πέρασε μια μέρα!Τόσο καλή ποιότητα , τόσο δουλεμένη ομάδα που αναρωτιέμαι μήπως έκανα μ . . . κία που τον κράτησα ένα χρόνο και τους χάσαμε!Απ' την άλλη , κάθε εμπόδιο για καλό και η Σφυρίχτρω να καραδοκεί . Φφφφρρρρρρρρρρρρρ !!!!!!



10 σχόλια:

Σοφία είπε...

Τώρα συγγνώμη, το καταλαβαίνω ότι είναι ο πόνος σου, αλλά μου ήρθε τρελό γέλιο διαβάζοντας την ανάρτηση αυτή!!! Μα είμαστε σοβαροί; Μάθημα με σφυρίχτρα; Ούτε διαιτητής σε αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού να ήταν!

Μπράβο στον Τεό που κρατήθηκε στο ύψος του :-)

Ιωάννα είπε...

Δεν ξέρω που, σε ποιό σημείο, αλλά εγώ συγκινήθηκα και δάκρυσα. Ισως γιατί και ο Παναγιώτης θα αλλάξει σχολείο και θα πάει για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο και θα είναι μόνος του χωρίς την αδελφή του και χωρίς τους φίλους που έχει τώρα στο προνήπιο. Θα προσαρμοστεί; θα του αρέσει;

Μαριλένα είπε...

Του χρόνου μπορεί να το γυρίσει σε κόκκινες κάρτες ή κλήσεις, τζήζους που λένε κ στο χωριό μου.

MiKy είπε...

ψυχραιμια:-) νομίζω είναι πολυ απλό να συνεννοηθείς για το ότι η συγκεκριμένη μέθοδος διαχείρισης της τάξης δεν κάνει για το δικό σου παιδί.ειμαι η μόνη που σκέφτηκα "την καημένη τη δασκάλα";;
Το κομμάτι της πειθαρχίας είναι για μένα το πιο δύσκολο μεσα στην τάξη.και δεν προβλέπεται και προσωπικο να ελέγχει ποιος πάει στην τουαλέτα και ποιος όχι.σε κάποια σχολεία φροντίζουν η πρώτη τάξη να είναι δίπλα στις τουαλέτες- μέχρι να μάθουν το δρόμο τα μικρούλια.
Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σου, αλλα αν δεν γίνεται να την αποφύγετε ,θα πρότεινα να την συναντήσετε κατ ιδίαν- γονείς, συνοδός και η δασκάλα, ίσως και ο ΤΕΟ- και να της προτείνετε λύση.

Ανώνυμος είπε...

Κάντε λίγο Φρρρρρρρρρρρ....Φανταστική μου δασκάλαααα!!!!!!!!
Μπαμπάς Gasbird

The Gasbird Familly είπε...

ΣΟΦΙΑ
Τί να πω?Να γελάμε κλαίγοντας ή να κλαίμε γελώντας είναι η κατάσταση.
ΙΩΑΝΝΑ
Είναι αυτά τα παιδιά ... διαμάντια!Κι όμως μία τέτοια ωραία ομάδα ,κατάφερε και τη διέλυσε!
ΜΑΡΙΛΕΝΑ
Για του χρόνου προβλέπονται πυροτεχνήματα , βεγγαλικά και κροτίδες!
ΜΙΡΑΝΤΑ
Σίγουρα είναι σε δυσάρεστη θέση γιατί βλέπει την απαξίωση μαθητών και γονιών αλλά δεν έχει και την καλύτερη γνώμη των συναδέλφων.Οι συνεχείς παρεμβάσεις της Πρωτοβάθμιας , της συμβούλου και του Διευθυντή(καλά αυτός παθαίνει εγκεφαλικό κάθε φορά που μαθαίνει νέο κατόρθωμα)παρότι γίνονται διακριτικά ένεκα η συναδελφικότις,είναι γεγονός και όχι ευχάριστο.Τώρα, αν μετά από όλη αυτή την κινητοποίηση το αποτέλεσμα ήταν να γίνει το ντέφι, σφυρίχτρα μάλλον η κυρία δεν είναι για μάχιμη εκπαίδευση και λόγω του πλούσιου βιογραφικού της να προσφέρει έργο σε άλλο τομέα.
Γενικά πρέπει να κινηθούμε πολύ προσεχτικά γιατί και να μην την έχουμε ,θα είναι στο συμβούλιο διδασκόντων και τον Διευθυντή με τίποτα δε θέλουμε να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση.Έχουμε ανάγκη την υποστήριξή του για το παιδί.

athanasia είπε...

Ευτυχώς που καταλαβαίνει ο διευθυντής... Μακάρι να γλιτώσετε από την κυρία με την σφυρίχτρα. :)

Maria-Maria είπε...

Παντα να τα εχεις καλα με το προσωπικο του σχολειου, ....η πειρα μιλαει.

ΝΑΪΑΔΑ είπε...

ελπιζω πραγματικα να καταφερετε να την αποφυγετε γιατι οντως θα παει πισω το τεουλινι και ειναι πολυ αδικο...

βεβαια πιστευω πως αν γινει κατανοητο οτι η μεθοδος διδασκαλιας της ειναι γενικα ανεπιτρεπτη αλλα ειδικα καταστροφικη για ενα αυτιστικο παιδι πιθανοτατα θα την γλιτωσετε!

παντως η κυρια Ν.συνοδος του Τεο πραγματικα αξιζει συγχαρητηρια...
ακριβως γιατι το πηρε προσωπικα το θεμα οπως πρεπει!

πολλα νεραιδενια φιλακια συμπεθερα!!!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα έκανα catch up με τα γραφόμενα σας και το είδα...
Zήσαμε το Mύθο...
No further comment...
N.